Klik om te reserveren

29 februari 2020 19.30 uur/20.15 uur In het kader van 75 jaar bevrijding o.a. het prachtige

Quatuor pour la fin du temps van O. Messiaen 

INLEIDING op de muziek om 19.30 uur!

Een ode door vier talentvolle jonge musici aan hen die de verschrikkingen van de oorlog niet overleefden. Messiaen componeerde zijn "Quatuor pour la fin du temps" in Duits krijgsgevangenschap, als verslag van de oorlogsverschrikkingen of ..met een optimistische blik op de toekomst?

Het concert wordt ingeleid met oorlogsherinnering uit Peize en na de pauze met een gedicht uit het Oranjehotel.

De muziek wordt toegelicht door Tim Brackman om 19.30 uur

Een ieder die eerder een inleiding van Tim heeft gehoord weet dat dit een grote toegevoegde waarde heeft! Kom dus allen om 19.30 uur. Het kost niets extra! en is eigenlijk een MUST voor degenen die deze muziek nog nooit gehoord hebben.

Tim Brackman, viool

Jelmer de Moed, klarinet

Pieter de Koe, cello

Rik Kuppen, piano

entree; € 17,50/€ 7,50 (jeugd t/m 18 jaar) incl. koffie/thee en drankje na afloop

Programma

C. DEBUSSY Piano trio in g. (1880)

I Andante con molto allegro

II Scherzo. Moderato con allegro

III Intermezzo. Andante espressivo

IV Finale Appassionato

Tim Brackman - Viool Pieter de Koe - Cello Rik Kuppen - Piano

O. MESSIAEN Thème et variation (1932)

Tim Brackman - Viool Rik Kuppen - Piano

C. DEBUSSY Rhapsodie (1911)
Jelmer de Moed - Klarinet Rik Kuppen - Piano

——— PAUZE ———

O. MESSIAEN Quatuor pour la fin du temps (1941)

I Liturgie de cristal

II Vocalise, pour l’Ange qui annonce la fin du temps

III Abîme des oiseaux

IV Intermède

V Louange à l’Éternité de jésus

VI Danse de la fureur, pour les sept trompettes

VII Fouillis d’arcs-en-ciel, pour l’Ange qui annonce la fin du Temps

VIII Louange à l’iimortalité de jésus

Tim Brackman - Viool Jelmer de Moed - Klarinet Pieter de Koe - Cello Rik Kuppen - Piano

TOELICHTING

In 1879 brengt Tchaikovsky de achttien-jarige Claude Debussy onder de aandacht van Gravin von Meck, die een nieuwe huispianist zoekt. Zij neemt hem mee op reis naar Rusland en Italië om te spelen en muziek te schrijven. De levenslustige jonge componist schrijft zijn pianotrio gedurende deze reis. Het werk wordt postuum pas uitgeven en wordt vaak beschouwd als onvolwassen en stilistisch onduidelijk. De jonge Debussy was nog opzoek naar zijn impressionistische/symbolistische stijl waar hij later bekend mee zou worden. Hoort u Debussy?

Olivier Messiaen trouwt in 1932 met zijn eerste vrouw, de violiste Clair Delbos. Zijn bruidscadeau aan haar is dit thema met variaties. De vierentwintig jarige componist bevindt zich midden in zijn stilistische ontwikkeling. Hij schrijft zijn eerste modale werken. Om deze complexiteit te beheersen schrijft hij een klassiek thema met 5 variaties.

Debussy schreef zijn Rhapsodie voor klarinet en piano in opdracht voor het CNSM in Parijs. Naast een afspiegeling van de instrumentale veelzijdigheid bevat het ook de vele contrasten van zijn stijl. De volwassen Debussy heeft zijn stilistische rijpheid bereikt en zoekt als symbolist geen emotionele toenadering. Zijn muziek schept kleuren, sferen, structuren, en geeft alle ruimte aan de fantasie van de luisteraar.

In 1940 wordt Olivier Messiaen door het Duitse leger opgepakt en naar het werkkamp Stalag VIII gedeporteerd. Omdat de officier van Messiaen gehoord heeft krijgt hij de mogelijkheid om op een oude piano muziek te componeren. Hier schrijft hij zijn ‘kwartet voor het einde der tijden’ voor de musici en instrumenten die toevalligerwijs in het kamp aanwezig zijn. Zijn inspiratie haalt hij uit de Openbaring van Johannes (de Apocalyps) en de natuur. In dit werk komt het symbolisme tot een hoogtepunt waar Messiaen vogelgeluiden in zijn muziek verwerkt en het verhaal van het einde der tijden letterlijk verklankt. Op een ijzige 15 januari wordt het werk in de hoofd-barrak voor het eerst uitgevoerd, voor alle gevangenen van het kamp.

‘And the angel which I saw stand upon the sea and upon the earth lifted up his hand to heaven, and sware by him that liveth for ever and ever ... that there should be time no longer: But in the days of the voice of the seventh angel, when he shall begin to sound, the mystery of God should be finished ...' © Jelmer de Moed 2017

De musici:

Jelmer de Moed is een jonge, ambitieuze klarinettist. Zijn interesse in muziek reikt van vroeg klassiek repertoire tot aan hedendaagse composities en improvisatie. Zijn Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam sloot hij in 2017 cum laude af. Hij studeert momenteel aan de Hanns Eisler Hochschule für Musik in Berlijn bij hoofdvakdocent Martin Spangenberg. Ook volgde hij masterclasses bij veel gerenommeerde klarinettis-ten, waaronder Sabine Meyer en Jorg Widmann. In 2016 was hij winnaar van de Classic Young Masters Award, en in 2017 was hij finalist in het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Naast zijn studie speelt hij concerten als solist, in kamermuziekensembles, cross-art projecten en orkesten. Zo was hij eerste klarinettist in het Nationaal Jeugd Orkest en is hij dat nu in de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Hij vormt een duo met pianist Rik Kuppen en speelt in velerlei kamermuziekbezettingen, o.a. met het Animato Kwartet.

Tim Brackman (1993) begon met vioolspelen op zijn vijfde. Hij behaalde zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Vera Beths.

Momenteel studeert Tim aan de Accademia Musicale Santa Cecilia in Bergamo, Italië.

Tim won prijzen op concoursen zoals het IPMC en het Prinses Christina Concours (2009 en 2011). In 2018 won hij de 3e prijs bij het Nederlands Vioolconcours Oskar Back

Tim is tevens 2e violist van het Animato Kwartet. Het Animato Kwartet won een Prijs voor ‘Artistieke Excellentie’ in Sala São Paulo (2014) en ontving van het Kersjes Fonds een Strijkkwartet Stipendium (2017). Daarnaast is Tim een veelgevraagd kamermusicus in verschillende ensembles en tijdens festivals zoals het Stift Festival. Tim soleerde met diverse orkesten, waaronder het Twents Jeugd Symfonie Orkest, het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest (2011) en het Oost-Nederlands Symfonieorkest (2013). In 2018 speelde hij met het Residentie Orkest o.l.v. Otto Tausk het vioolconcert van Schumann. Tim volgde masterclasses en lessen o.a. bij Isabelle van Keulen en Gerhard Schulz.

In 2014/15 studeerde Tim een jaar in Denemarken aan het Koninklijk Conservatorium in Kopenhagen bij Estzer Haffner.

Pieter de Koe (1994) is een gedreven kamermuziekmusicus, medeoprichter van het van het veelbelovende Animato Kwartet, initiator van eigen producties en verschillende cross-arts samenwerkingen. Hij studeerde aan de Sweelinck Academie bij Monique Bartels en won op jonge leeftijd al prijzen op verschillende concoursen. Hij behaalde zijn bachelor cum-laude aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Michel Strauss en Jan Ype Nota. Inmiddels studeert Pieter aan de master-opleiding van de Musikhochschule Freiburg bij Jean-Guihen Queyras. Hiernaast werkte hij onder andere met Anner Bijlsma, Gary Hoffman, Alfred Brendel, Reinbert de Leeuw, Arto Noras, David Dolan en Johannes Meissl.

Met het Animato Kwartet is Pieter aspirant lid van de European Chamber Music Academy. Zij ontvingen het Kersjes kwartetstipendium en volgen lessen bij Eberhard Feltz via de Nederlandse Strijkkwartet Academie.

Pieter speelt concerten door heel Europa en werd uitgenodigd voor festivals als Davos festival Zwitserland, Harmos festival in Portugal, ‘Festival International de Inverno de Campos do Jordão’, Brazilië, Mahler Academy in Italië en het Grachtenfestival in Amsterdam. Ook speelt Pieter in verschillende cross-arts projecten met ISH, Yopera, Troupe courage, en eigen productie Wonder.

Rik Kuppen is een jonge pianist met een brede interesse. Hij speelt alle muziek van Bach tot Berio en houdt ervan om zowel alleen als met verschillende ensembles op het podium te staan. Naast muziek is hij veel bezig met Duitse en Nederlandse literatuur en poëzie. In de zomer van 2017 behaalde Rik zijn master diploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In het eerste jaar van zijn studie aan het conservatorium won hij de eerste prijs in de landelijke finale van het Prinses Christina Concours. In oktober 2017 won Rik een finaleplaats bij Dutch Classical Talent. In het kader hiervan heeft een tour door de concertzalen van Nederland plaats gevonden. Het programma wat hij hiervoor samenstelde was een voorstelling waarin poëzie, muziek, licht en acteren op een bijzondere wijze samen-

smolten. Rik volgde verschillende masterclasses, onder andere bij Naum Grubert, Ronald Brautigam en Reinbert de Leeuw.

Samen met violisten Laura Lunansky, Coraline Groen, cellist Rogier Tamminga en altviolist startte hij het pianokwintet De Formule: een nieuw ensemble dat zich niet alleen richt op het klassieke repertoire en de conservatieve concertvorm, maar ook gebruik maakt van de nieuwe mogelijkheden van onze tijd.In 2018 wonnen zij de de grote kamermuziek-

prijs. Met klarinettist Jelmer de Moed vormt Rik al jaren een vast duo. Onlangs waren zij te gast in het segment 'jonge helden' van het programma Podium Witteman. Zij volgen samen intensief lessen bij verschillende docenten in Duitsland en Nederland.

eerste deel uit Quatuor pour la fin du temps